Healthy nutrition

Authors

  • Aneska Mariño García Centro de Rehabilitación Integral CEDESA
  • Magdalys Núñez Velázquez Instituto de Nutrición e Higiene de los Alimentos. La Habana, Cuba
  • Ana Ibis Gámez Bernal Hospital Hermanos Ameijeiras

Keywords:

food, nutrition, diet, dietary guidelines

Abstract

Healthy eating is one of the main factors promoting and maintaining good health throughout life. Improper diet is one of the main factors of risk of major noncommunicable diseases (NCDs), including cardiovascular disease, cancer or diabetes mellitus. Epidemiological research has shown a close relationship between diet and risk for NCDs, characterized by high morbidity and mortality, so it is necessary to establish reference standards to guide so proper nutritional status is ensured. The model of healthy diet contributes to an excellent nutritional status and better quality of life in people. We review here some of the strongest and recent studies that address this issue.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Aneska Mariño García, Centro de Rehabilitación Integral CEDESA

Centro de Rehabilitación Integral CEDESA. La Habana, Cuba. Correo electrónico: aneska@infomed.sld.cu

Magdalys Núñez Velázquez, Instituto de Nutrición e Higiene de los Alimentos. La Habana, Cuba

Instituto de Nutrición e Higiene de los Alimentos. La Habana, Cuba

References

1. Organización Mundial de la Salud. Dieta y actividad física. Nota descriptiva. 2013 Mayo (Formato Electrónico). Disponible en:http://www.who.int/dietphysicalactivity/es/ Acceso 1 de agosto de 2015.

2. Organización Mundial de la Salud. Nutrición. Nota descriptiva. 2014 Junio (Formato Electrónico). Disponible en:http://www.who.int/nutrition/about_us/es/ Acceso 1 de agosto de 2015.

3. Organización Mundial de la Salud. 10 datos sobre Nutrición. Nota descriptiva. 2012 Febrero (Formato Electrónico). Disponible en:http://www.who.int/features/factfiles/nutrition/es/ Acceso 1 de agosto de 2015.

4. Barreto Penié J, González Pérez T, Santana Porbén S, Suardíaz Martínez L. Actualización de la jerga científica nutricional. Acta médica. 2003;11(1):26-37 (Formato Electrónico). Disponible en: http://bvs.sld.cu/revistas/act/vol11_1_03/actsu103.htm Acceso 30 de julio de 2015.

5. Sánchez Regueiro O, Martín González I, Rodríguez Vásquez L. Ciencia de los alimentos. La Habana: Editorial Ciencias Médicas; 2005.

6. Hernández Fernández M, Plasencia Concepción D, Jiménez Acosta S. Temas de Nutrición. Nutrición Básica. La Habana, Cuba: 2005. t.1. p. 12.

7. Hernández Triana M, Porrata Maury C, Jiménez Acosta S. Recomendaciones nutricionales para la población cubana. Instituto de Nutrición e Higiene de los Alimentos. Minsap. La Habana, Cuba: 2009.

8. Hernández Fernández M. Ganarle tiempo a la obesidad. La Habana: Editorial Científico Técnica; 2011. p. 75-7.

9. Porrata C, Monterrey P, Castro D, Rodríguez L, Martín I, Zulueta D, et al. Guías alimentarias para la población cubana mayor de dos años de edad. La Habana: Ed. MINSAP/INHA; 2009.

10. Bonet Gorbea M, Varona Pérez P, Chang La Rosa M, García Roche RG, Suárez Medina R, Arcia Montes de Oca N. III Encuesta de factores de riesgo y actividades preventivas de enfermedades no transmisibles. Cuba 2010-2011. La Habana: Editorial Ciencias Médicas; 2014.

11. Organización Mundial de la Salud. Fomento del consumo mundial de frutas y verduras. Nota descriptiva 2015 Enero (Formato Electrónico). Disponible en: http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/es/ Acceso 1 de agosto de 2015.

12. FAO. Food Balance Sheats. 2012. Disponible en: http://faostat.fao.org/site/368/DestektopDefault.aspx?Page ID368ancor Acceso 12 de agosto de 2015

13. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal 2010; 8(3):1462 [77 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1462. Available online: www.efsa.europa.eu

14. OMS. Estadísticas sanitarias mundiales. Factores de riesgo. Organización Mundial de la Salud. Parte II. 2010.

15. Organización Mundial de la Salud. Noticias al día. Desayuno. Nota descriptiva. 2014 Noviembre (Formato Electrónico). Disponible en: http://boletinaldia.sld.cu/aldia/?s=desayuno noviembre 18/2014 (NCYT) Acceso 1 de agosto de 2015.

16. Jiménez Acosta S, Rodríguez Suárez A, Plasencia Concepción D, Sánchez Regueiro O, Gay Rodríguez J. Temas de Nutrición: Nutrición Pública. T 1. La Habana: Ecimed; 2012.

Published

2016-01-07

How to Cite

1.
Mariño García A, Núñez Velázquez M, Gámez Bernal AI. Healthy nutrition. Acta Médica [Internet]. 2016 Jan. 7 [cited 2025 May 24];17(1). Available from: https://revactamedica.sld.cu/index.php/act/article/view/791

Issue

Section

Artículo de revisión