Obesity and its relation with other risk factors for non-communicable diseases
Keywords:
obesity, risk factors, non-communicable diseases, physical activity, dietAbstract
Introduction: obesity is the most frequent non-communicable disease. The major causes are social, resulting from an environment promoting inadequate lifestyles and eating habits, as well as little physical activity or sedentary habits.
Objective: to determine the relation of obesity with some risk factor for non-communicable diseases in the period from October 2013 to January 2014.
Method: a cross-sectional descriptive study was carried pout. The sample was made up by 40 patients who met the inclusion criteria. The information was obtained by dietetic surveys applied under 24-hour reminder, STEPS questionnaires where information was collected regarding physical activity, high blood pressure, diabetes mellitus and dyslipidemias.
Results: 60% of the patients were female. The substantially increases risk for abdominal adiposity was determined in 92.5%. Overconsumption was found in the groups I (cereals and viands), VI (fats) and VII (sugar and sweets). The population was considered non-active in 72.5%-. 65% of the studied patients presented dyslipidemias.
Conclusions: the prevalence in the female sex was high, and the increase in abdominal adiposity was observed more in women. Overconsumption was found in the groups I (cereals and viands), VI (fats) and VII (sugar and sweets). The population studied came to be non-active mainly during their free time. Among the patients studied, the dyslipidemic predominated.
Downloads
References
1. World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO consultation on obesity. Geneva: WHO; 1998.
2. Organización Mundial de la Salud. Obesidad y sobrepeso. Nota descriptiva. 2012 Mayo; (311). (Formato electrónico) Disponible en: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html. Acceso 14 de diciembre de 2013.
3. Organización Mundial de la Salud. 10 Datos sobre la obesidad. Nota descriptiva. 2013 Marzo. (Formato electrónico) Disponible en: http://www.who.int/features/factfiles/obesity/es/ Acceso 30 de diciembre de 2013.
4. Noticias al Día. Londres, noviembre 10/2010 (EFE) .Nota descriptiva. 2013 Marzo. Formato Electrónico. Disponible en: http://boletinaldia.sld.cu/aldia/2010/11/11/para-el-2030-siete-de-diez-muertes-se-deberan-a-enfermedades-no-infecciosas/ . Acceso 30 de diciembre de 2013.
5. Instituto de Higiene, Epidemiología y Microbiología. Resultados de la II Encuesta de Factores de Riesgo y ENT. La Habana: MINSAP; 2002.
6. Instituto de Higiene, Epidemiología y Microbiología. Resultados de la III Encuesta de Factores de Riesgo y ENT. La Habana: MINSAP; 2010.
7. Hernández Fernández M. Ganarle tiempo a la obesidad .Información introductoria del tema.2010.
8. Organización Mundial de la Salud. Dieta y Ejercicio. Nota descriptiva. 2013 Mayo. (Formato Electrónico) Disponible en:http://www.who.int/dietphysicalactivity/es/ Acceso 15 de Octubre de 2013.
9. Organización Mundial de la Salud. 10 Datos sobre la actividad física. Nota descriptiva. 2011 Septiembre. (Formato Electrónico). Disponible en: http://www.who.int/features/factfiles/physical_activity/es/ Acceso 15 de octubre de 2013.
10. Barreto J, Barceló M. Diagnóstico de obesidad. Curso Universidad para todos. La obesidad una epidemia mundial. Parte 1. La obesidad es más que una imagen. Tabloide No 1; 2008. (Formato Electrónico). Disponible en: http://www.inha.sld.cu/doc_pdf/tabloide_nacional_obesidad_2008_parte_1.pdf. Acceso 30 de diciembre de 2013.
11. Elias MF, Goodell AL. Diet and exercise: blood pressure and cognition: to protect and serve. Hypertension. 2010;55 (6):1296-8.
12. Chan M. Alocución pronunciada en la reunión de alto nivel de la Asamblea General de las Naciones Unidas sobre enfermedades no transmisibles. Nueva York, Estados Unidos de América. Las enfermedades no transmisibles minan la salud, incluida la salud económica. 12 de diciembre de 2013.
13. Organización Mundial de la Salud. 10 datos sobre las enfermedades no transmisibles. Nota descriptiva. 2013 Marzo. (Formato Electrónico) Disponible en: http://www.who.int/features/factfiles/noncommunicable_diseases/es/ Acceso 15 de octubre de 2013.
14. American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes-2012. Diabetes Care. 2012;35(Suppl. 1):S11-63.
15. Malandrucco I, Pasqualetti P, Giordani I, Manfellotto D, De Marco F, Alegiani F, et al. Very-low-calorie diet: a quick therapeutic tool to improve cell function in morbidly obese patients with type 2 diabetes. Am J Clin Nutrition. 2012;95:609-13.
16. Snel M, Sleddering MA, Peijl ID, Romijn JA, Pijl H, Meinders AE, et al. Quality of life in type 2 diabetes mellitus after a very low calorie diet and exercise. Eur J Intern Med. 2012;23:143-9.
17. Cordero A, Bertomeu-Martinez V, Mazon P, Facila L, Bertomeu-Gonzalez V, Cosin J, et al. Factores asociados a la falta de control de la hipertensión arterial en pacientes con y sin enfermedad cardiovascular. Rev Esp Cardiol. 2011;64:587-93.
18. Porrata C, Monterrey P, Castro D, Rodríguez L, Martín I, Zulueta D, et al. Guías alimentarias para la población cubana mayor de dos años de edad. La Habana: MINSAP/INHA; 2009.
19. Organización Mundial de la Salud. Enfermedades Crónicas y Promoción de Salud. Vigilancia Global de la Actividad Física. Disponible en URL: http://www.who.int/chp/steps/instrument/Instrumento-STEPS-v2.1- ES.doc
20. Díaz ME. Manual de antropometría para el trabajo de nutrición. Instituto de Nutrición e Higiene de los Alimentos. La Habana: 1992; p. 25.
21. Lohman TG, Roche AF, Martorell R. Anthropometrics standardization reference manual. Illinois: Human Kinetics Books; 1988. p. 177.
22. Estadísticas sanitarias mundiales .OMS.
Parte II. Factores de riesgo; 2010.
23. Pérez de Corcho Rodríguez MA, Suárez Hernández M, Noa Cordero SS. Caracterización de la obesidad. Rev Cubana Endocrinol. 2002;13(1) (Formato Electrónico). Disponible en: http://bvs.sld.cu/revistas/end/vol13_01_02/end05102.htm. Acceso 30 de noviembre de 2013.
24. Usui C, Asaka M, Kawano H, Aoyama T, Ishijima T, Sakamoto S, et al. Visceral fat is a strong predictor of insulin resistance regardless of cardiorespiratory fitness in non-diabetic people. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(2):109-16.
25. Dagogo-Jack S, Egbuonu N, Edeoga C. Principles and practice of nonpharmacological interventions to reduce cardiometabolic risk. Med Princ Pract 2010;19(3):167-75.
26. Katula JA, Vitolins MZ, Rosenberger EL, Blackwell C, Espeland MA, Lawlor MS, et al. Healthy Living Partnerships to Prevent Diabetes (HELP PD): design and methods. Contemp Clin Trials. 2010;31(1):71-81.
27. Mariño García A, Gámez Bernal AI, Landrove Rodríguez O. Factores de riesgo asociado a las enfermedades no transmisibles. 2011. Rev Muévete por tu salud (Perú). 2013;8:44-8.
28. González Suárez RM, Perich Amador P, Arranz Calzado C. Trastornos metabólicos asociados con la evolución hacia la diabetes mellitus tipo 2 en una población en riesgo. Rev Cubana Endocrinol. 2010;21(2):110-25.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:
- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) antes y durante el proceso de envío, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).